hello world!
visokotlačni čistilec
Published: July 13, 2021

Postopki, ki jih vključuje registracija vozila

Na cesto lahko zapeljemo le z vozilom, ki je dobro pripravljeno za udeležbo v cestnem prometu. Predvsem pa moramo imeti vso potrebno dokumentacijo in dovoljenja, ki nam odpirajo možnosti uporabe vozila v cestnem prometu. S tem ni veliko dela, ko vse obveznosti enkrat uredimo, a predvsem ob nakupu novega vozila oziroma ob prenosu lastništva imamo morda nekatere obveznosti, ki jih ne poznamo tako dobro in nam lahko zato vzamejo kar nekaj časa in živcev. Med ključnimi nalogami je registracija vozila, saj se lahko le z registriranim vozilom vozimo po cestah.

Te postopke je treba dobro poznati, da se izognemo kakšnim večjim zapletom ali težavam. Predvsem pa moramo zagotoviti skladnost z raznimi formalnimi zahtevami, da nismo v prekršku. Že res, da registracija vozila zahteva nekaj truda in povzroči tudi nekaj stroškov, a s tem se izognemo bistveno večjim težavam, ki bi jih imeli, če bi bili pri vožnji avtomobila v prekršku. Tako se splača postopke registracije opraviti hitro in pravočasno, da se rešimo skrbi in zagotovimo dobro izkušnjo pri vožnji.

Registracija vozila ni edina naloga, ki nas čaka, preden lahko brezskrbno zapeljemo na ceste. Imamo še nekaj drugih obveznosti, ki pa imajo spet svoje pogoje in zahteve. Na to moramo biti pozorni, da na kakšno formalnost ne pozabimo.

Kako se opravi registracija vozila?

Čeprav na prvi pogled morda registracija avta deluje precej zahtevna, gre v najboljšem primeru za povsem enostaven birokratski postopek, ki ga opravimo v nekaj minutah. Seveda je to odvisno tudi od tega, kako dobro smo na registracijo pripravljeni. Preveriti moramo zahtevane pogoje in pripraviti dokumentacijo, da se postopek lahko res izvede brez težav.

Registracija vozila se opravlja pri različnih registracijskih organizacijah, tako da imamo možnost izvesti postopek pri najbližji upravni enoti ali pa pri kakšni drugi organizaciji. Cena registracije avta je v vsakem primeru ista, tako da nima smisla brskati po ponudbi posameznih registracijskih organizacij, je pa res, da nekatere te postopke še nekoliko poenostavijo. Registracije recimo opravljajo tudi organizacije, pri katerih opravljamo tehnični pregled vozila, včasih pa lahko registracijo opravimo kar pri trgovcu, kjer smo vozilo kupili.

Tako se cel postopek izvede brez kakšnih večjih težav ali posebnih opravkov. Potrebujemo le ustrezno dokumentacijo, ki dokazuje, da ustrezamo vsem pogojem.

Registracija vozila nam prinese tablico

Registracija vozila se opravi na podlagi dokumentacije

Predložiti moramo nekatere dokumente, s katerimi potrdimo skladnost s pogoji za registracijo. Predvsem moramo predložiti dokazilo o izvoru in lastništvu vozila, kar dobimo pri nakupu. Morda bomo potrebovali potrdilo o skladnosti oziroma soglasje k registraciji, ki pa ni potrebno za vsa vozila. Prav tako registracija vozila zahteva dokazilo o sklenjenem zavarovanju avtomobilske odgovornosti, to je obvezno avtomobilsko zavarovanje. Poravnati moramo seveda tudi letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu in opraviti tehnični pregled, ki ne sme biti starejši od 30 dni.

Nekatere dokumente imamo že pripravljene, druge moramo pridobiti. V nekaterih primerih so z dokumentacijo povezani tudi stroški, poleg tega nekaj stane tudi sama registracija vozila. Gotovo se vprašamo, kakšni bodo končni stroški s celotnim postopkom.

Koliko stane registracija vozila?

Stroške registracije vozila lahko razdelimo v različne kategorije glede na to, za kakšne stroške pravzaprav gre. Sama registracija zahteva plačilo stroškov postopka, kar znaša okoli 40 evrov ne glede na druge stroške registracije. Registracija vozila se deli na različne vrste, lahko gre za prvo registracijo oziroma prijavo vozila ali za podaljšanje, poleg tega je soroden postopek tudi odjava vozila iz prometa. Na podlagi te izbire se izračuna strošek samega postopka, za prijavo torej okoli 40 evrov, za podaljšanje in odjavo pa manj, le kakšnih 10 evrov.

Ostali stroški pa so večinoma vezani na nekatere faktorje, ki so odvisni od vozila in vrste registracije. Izbrati moramo ustrezno kategorijo vozila, že od tega so odvisni ključni stroški, ki jih povezujemo z registracijo. Tako je cena registracije avta drugačna kot cena registracije motorja ali traktorja. Pravzaprav ima lahko registracija vozila cene precej različne in težko dobimo pravo predstavo o pričakovanih stroških, zato je pametno že vnaprej opraviti izračun, ki ga nudijo nekateri ponudniki registracije. Informativno se lahko pozanimamo, koliko bo stala registracija vozila v našem primeru.

Če upoštevamo stroške pregleda in letne dajatve, je registracija vozila za električni avto cenejša

V praksi ima registracija vozila cene sestavljene iz različnih storitev, ki niso nujno zahtevane oziroma jih ne plačujemo vedno ob registraciji. Tako bo sam postopek morda bistveno cenejši, kar pa je spet odvisno od mnogih dejavnikov. Končna cena je običajno seštevek stroškov samega postopka, tehničnega pregleda in letne dajatve. Stroškom postopka se ne moremo izogniti, odvisni so od vrste registracije. Ni pa treba ob registraciji plačati tehničnega pregleda, če smo to že prej opravili, tako lahko prihranimo kar nekaj evrov. Še večje razlike pa so pri letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu. Za električna vozila recimo sploh ni treba plačati nič, za zmogljiva bencinska vozila pa so stroški lahko zelo visoki, tudi več kot 500 evrov, torej pride izračun, koliko nas bo stala registracija vozila, še kako v poštev.

Pogoji poslovanja
Kontakt