hello world!
visokotlačni čistilec
Published: July 7, 2021

Robotska kosilnica proti ostalim

Naprave, ki jih redno uporabljamo za pomoč pri raznih opravilih v našem vsakdanjem življenju ali pri službenih obveznostih, postajajo vse bolj napredne, opravijo lahko vse več dela in ponudijo vse bolj prepričljive rezultate. Enako je tudi pri košnji trave, česar že dolgo ne delamo sami na roke, temveč za ta namen uporabljamo zmogljive vrtne kosilnice. Na tem področju lahko brez težav opazimo stabilen napredek, saj se stalno pojavljajo novi modeli, ki prekašajo starejše s kakšnimi opaznimi ali skritimi inovacijami. Popolna novost pa je robotska kosilnica, ki ni zgolj nadgradnja kakšnega starejšega modela, temveč ponuja čisto drugačno izkušnjo in se s svojimi edinstvenimi prednostmi uspešno zoperstavlja vsem drugim modelom, ki smo jih verjetno bolj vajeni.

Kako dobro se bo robotska kosilnica obnesla na našem vrtu? Lahko s takšno napravo preprosto nadomestimo druge kosilnice, ki jih sicer uporabljamo? To je odvisno od okoliščin, saj se robotski modeli najbolje obnesejo na površinah, ki so ustrezne za samodejno navigacijo in avtomatsko košnjo. Prav tako je končna izkušnja uporabnika odvisna od tega, kakšne kosilnice še ima na voljo in jih želimo primerjati z robotskimi modeli.

A v vsakem primeru je robotska kosilnica vsaj zanimivost, ki si zasluži posebne omembe. Čisto možno je, da bo prepričala uporabnike, ki imajo pri košnji domače zelenice ali druge zelene površine posebne zahteve, jasno pa robotski modeli ne bodo koristili kar vsakomur.

V vsakdanjem življenju že uporabljamo razno robotsko tehnologijo, robotska kosilnica je le še ena od možnosti

Robotska kosilnica za domačo zelenico

Najprej se lahko osredotočimo na potrebe običajnih domačih uporabnikov. Ti uporabljajo kakšne enostavnejše kosilnice, prioriteta jim je predvsem prijetna uporabniška izkušnja, saj se košnji redno posvečajo in kar sami opravijo veliko dela. Z izzivom domače zelenice se lahko uspešno spopade praktično vsaka vrtna kosilnica, nenazadnje so te naprave izdelane prav za tak namen. A vseeno je včasih dobro, da imamo tudi kak zmogljivejši model, ki ponudi še toliko boljšo izkušnjo.

Tu priskoči na pomoč robotska kosilnica, ki se bo na zmerno velikih in kompleksnih domačih vrtovih odlično obnesla. Prav takšnim uporabnikom ponuja največ koristi, predvsem seveda to, da se s košnjo trave pravzaprav ne bo treba več ukvarjati. Le nastaviti moramo parametre delovanja robotske kosilnice in že lahko računamo na to, da bo trava vedno natančno pokošena, ne da bi morali sploh migniti s prstom. 

Takšen učinek ponujajo robotske kosilnice na manjših in srednje velikih zelenicah, ki nimajo kakšnih pretiranih naklonov ali posebnih ovir. Zmogljivosti so seveda odvisne od modela, napredna robotska kosilnica lahko opravi tudi z večjimi vrtovi in se odlično znajde na kakšnih ozkih prehodih, ob ograjah, objektih in drugih ovirah. Ponudba vsekakor dobro pokriva potrebe domačih uporabnikov, najdemo pa celo kakšne nenavadne modele za posebne primere.

https://www.youtube.com/watch?v=WgNVoZTQelI

Robotska kosilnica pri posebnih izzivih na domačem vrtu

Potrebe domačih uporabnikov so si po navadi precej podobne. Opravka imamo z zmerno veliko zelenico, ki verjetno nima kakšnih posebnih ovir ali velikih naklonov. Na takšnem terenu se robotska kosilnica odlično obnese. Lahko pa se včasih srečamo še s kakšnimi posebnimi situacijami, ki zahtevajo pozornejšo izbiro prave kosilnice.

Če robotske modele primerjamo z enostavno opremo, kot je recimo nahrbtna kosilnica, bomo morda opazili nekatere pomanjkljivosti pri košnji v kakšnih nedostopnih kotičkih. Z ročnim upravljanjem nahrbtne kosilnice lahko brez težav dosežemo prav vsak kotiček okoli hiše in uspešno kosimo tudi med raznimi ovirami, medtem ko bo imel navigacijski sistem robotske kosilnice morda nekaj več težav v takšnih situacijah.

Enako velja za večje naklone ali kakšne posebej kompleksne prehode. Načeloma se napredna robotska kosilnica dobro znajde tudi na zahtevnem terenu, nenazadnje se boljši modeli lahko podajo celo na klance s 40 stopinjami naklona, pot pa najdejo tudi preko ozkih prehodov in mimo drugih ovir. A v takšnih situacijah je veliko bolj verjetno, da se bo kosilnica kje zataknila ali izgubila oziroma ne bo mogla povsem v celoti pokositi zelenice. Lahko ji pomagamo z uporabo nahrbtne kosilnice, lahko pa seveda premislimo še o drugih možnostih, ki nam jih ponuja široka ponudba vrtnih kosilnic.

Robotska kosilnica za profesionalno uporabo

Dobra kosilnica se izkaže za izjemno okrepitev predvsem pri profesionalnih uporabnikih, ki takšno opremo uporabljajo vsakodnevno. Na ta način si lahko močno olajšajo svoje delo, prihranijo veliko časa in svoj trud raje namenijo drugim nalogam. Na večjih površinah nahrbtna kosilnica ne more dobro opraviti svojega dela, prav tako ne uporabljamo samohodnih kosilnic, ki bi jih morali sami sprehajati po travniku. Robotska kosilnica v tem primeru konkurira sedežnim kosilnicam in vrtnim traktorjem, a te modele med seboj zelo težko primerjamo.

Robotska kosilnica pripomore do čudovitega bivalnega ambienta

Predvsem je treba priznati to, da vrtni traktorji lahko opravijo še bistveno več dela kot robotska kosilnica. A tega ne bodo opravili sami, tako da mora uporabnik v delo še vedno vložiti več truda. Če redno delamo na urejenih zelenicah, ki jih moramo vedno vzdrževati na isti način, je lahko robotska kosilnica s samodejnim delovanjem in možnostjo natančne nastavitve delovanja velika pridobitev. Močno poenostavi delovne procese in izboljša izkušnjo profesionalnih vrtnarjev, ki bodo našli veliko dodatnega časa in energije za druga opravila.

Pogoji poslovanja
Kontakt