hello world!
visokotlačni čistilec
Published: April 25, 2021

Sodobna akumulatorska kosilnica in alternative

Pri izbiri kosilnice za košnjo trate imamo ogromno možnosti, s katerimi lahko najdemo idealno opremo za svoje potrebe. Seveda pa se vedno pojavijo tudi pomisleki, saj razlike med različnimi različicami in modeli niso vedno zelo opazne. Tudi nekatere večje razlike ne pomenijo nujno razlik v praksi. Tako se recimo vprašamo, ali je akumulatorska kosilnica boljša od bencinske. Električni modeli so načeloma nekoliko dražji in prepričali bi se radi, da bo investicija upravičena.

Jasno je, da ne moremo podajati kar točnih odgovorov in končnih rešitev, saj ima vsak uporabnik svoje zahteve in potrebe. V nekaterih primerih je akumulatorska kosilnica vsekakor najboljša rešitev, a še zdaleč ne za vse uporabnike, ki potrebujejo takšno opremo. Tudi dejansko se še vedno pogosto uporabljajo bencinske kosilnice, ki dobro odgovarjajo na potrebe večine uporabnikov, od osnovnih domačih uporabnikov do profesionalnih vrtnarjev.

Električna energija nadomešča motorje z notranjim izgorevanjem, tudi akumulatorska kosilnica je vedno pogostejša izbira

Najlažje se bomo odločili, če dobro poznamo ponudbo in znamo oblikovati tudi svoje zahteve na podlagi dela, ki nas čaka na terenu. Tako se osredotočimo na tisti segment ponudbe, ki nam najbolj odgovarja. Na koncu bomo verjetno zadovoljni z izbiro, tudi če se odločamo med več možnostmi, če smo se seveda prepričali, da vse te odgovarjajo našim potrebam. Ponudba sodobnih električnih kosilnic je nadvse prepričljiva, lahko pa najdemo tudi nekatere privlačne alternative.

Akumulatorska kosilnica, ki ne pozna konkurence

V nekaterih primerih je akumulatorska kosilnica vsekakor prava izbira. To velja za tiste, ki nameravajo napravo dolgo časa in redno uporabljati, pri tem pa cenijo prijetno uporabniško izkušnjo in nizke stroške delovanja in vzdrževanja. Pogosto gre za zahtevnejše uporabnike, a to ni nujno – tudi doma se lahko z odličnim rezultatom poslužimo električne kosilnice.

Takšne kosilnice so pogosto precej enostavne, to so recimo nahrbtne ali samohodne kosilnice. Pri teh napravah pridejo namreč še posebej do izraza prednosti, ki jih ima električni pogon. Motor je tih, ne sprošča izpušnih plinov, naprave so tudi lažje. Kosilnica bo čista in enostavna za uporabo, tudi enostavna za vzdrževanje. Čeprav je elektronika lahko precej kompleksna, ima akumulatorska kosilnica enostavnejši motor brez obremenjenih gibljivih delov, kar pomeni zanesljivo delovanje in daljšo življenjsko dobo.

S temi prednostmi prepričajo električne kosilnice predvsem tiste uporabnike, ki se sami ročno lotevajo košnje na zelenicah zmernih dimenzij. Ravno v tem segmentu so prednosti električnih motorjev najbolj izrazite. To seveda še ne pomeni, da ni akumulatorska kosilnica priporočljiva tudi za druge situacije, pravzaprav imamo na voljo tudi dodatno ponudbo zelo atraktivnih kosilnic te vrste.

Robotska akumulatorska kosilnica

To so robotske kosilnice, ki prav tako delujejo s pomočjo električnega motorja. Robotska kosilnica predstavlja še nekatere dodatne inovacije na tem področju in pravzaprav povsem spremeni izkušnjo pri košnji zelenice. Uporabnika namreč nadomesti pametni sistem upravljanja naprave, ki deluje avtonomno. Kosilnica torej deluje kar sama, ne da bi jo morali upravljati, bo pa treba seveda določiti nekatere pomembne nastavitve. A v praksi se takšne kosilnice odlično izkažejo, tudi pri košnji nekoliko večjih in kompleksno oblikovanih vrtov.

Robotska kosilnica lepo predstavlja prednosti, ki so značilne le za električne kosilnice. Ne moremo si predstavljati podobne tehnologije z bencinskim motorjem, ki se gotovo ne bi dobro obnesel v tej vlogi. Eleganten električni motor je veliko bolj posrečen, poleg tega se akumulatorska kosilnica lahko kar sama polni na polnilni postaji, torej bo vedno pripravljena na delo po zastavljenem urniku.

Kdaj akumulatorska kosilnica ni prava izbira?

Preleteli smo nekatere primere zelo prepričljivih električnih kosilnic. Bencinski modeli pa še vedno prevladujejo na obeh koncih spektra uporabnikov.

Med najbolj zahtevnimi uporabniki se pogosto uporabljajo rider kosilnice in vrtni traktorji, ki se odlično obnesejo na večjih površinah. Na takšnih parcelah potrebujemo dodatno zmogljivost in zanesljivost ter daljšo avtonomijo delovanja za dolgotrajno delo. Rider kosilnice so zelo udobne in omogočajo hitro košnjo na večjih zelenicah, za kar bi potrebovali zelo zmogljivo električno kosilnico. Seveda je lahko sedežna kosilnica tudi električna, a prednosti električnega pogona morajo v tem primeru priznati premoč bencinskim motorjem. To velja za zahtevnejše uporabnike, ki niso pripravljeni sklepati kompromisov in jim bencinska sedežna kosilnica še vedno najbolj ustreza zaradi dodatne zmogljivosti za zahtevno delo na večjih terenih.

Akumulatorska kosilnica se praviloma najbolje obnese pri srednje zahtevnih uporabnikih, a izbire je veliko

Na drugem koncu spektra najdemo osnovne domače uporabnike, ki bi sicer lahko s pridom izkoristili prednosti vstopnih modelov električnih kosilnic. A dejstvo je, da je akumulatorska kosilnica praviloma dražja od primerljivega modela z bencinskim motorjem, zato se mnogi manj zahtevni uporabniki preprosto odločijo za cenejšo varianto, tudi če na dolgi rok to pomeni nekoliko slabšo izkušnjo in bržkone tudi višje stroške pri uporabi ter krajšo življenjsko dobo. Ponudba bencinskih kosilnic je zelo pestra in ugodna, na to pa električni modeli ne morejo vedno povsem odgovoriti.

Vseeno lahko tudi med električnimi modeli najdemo dobre možnosti za raznovrstne uporabnike. Tako se tudi v praksi akumulatorska kosilnica vse pogosteje izkaže za kar samoumevno odločitev, tako za zahtevnejše kot za manj zahtevne uporabnike. Pričakujemo lahko, da bo v prihodnje trg električnih modelov postajal le še bolj zanimiv in atraktiven.

Pogoji poslovanja
Kontakt