hello world!
visokotlačni čistilec
Published: April 10, 2022

Terenski viličar bo pri delu v veliko pomoč

Delo na terenu bomo uspešno opravljali le, če imamo ustrezno opremo. Seveda je vse odvisno od tega, s kakšnim delom se pravzaprav ukvarjamo – čisto možno je, da imamo kakšna opravila, pri katerih posebej napredne in zmogljive mehanizacije pač ne bomo potrebovali. A bolj problematična so tista opravila, ki jih brez pomoči zmogljivih strojev ne bomo mogli opraviti, saj bomo gotovo potrebovali nekaj dodatne opreme. 

Na to moramo misliti že pravočasno, da se lahko dobro pripravimo in opremimo. Morda bomo potrebovali terenski viličar, ki je pogosto prava izbira za zahtevno delo na nepredvidljivem terenu.

Viličarji imajo različne vloge, vedno pa skrbijo za dvigovanje in prestavljanje težkih tovorov. Ker imamo s takšnimi opravili v različnih okoljih kar dosti dela, se je dobro razvila tudi ponudba mehanizacije na tem področju. 

Mnogi viličarji so seveda prilagojeni za delo v skladišču, odlično se obnesejo na urejenih površinah, kjer lahko res do popolnosti izkoristimo vse njihove zmogljivosti. Če pa potrebujemo terenski viličar, se bo treba odločiti za prilagojeno napravo, ki je bolje prilagojena zahtevnim razmeram na terenu. Viličarji, pripravljeni za uporabo v skladiščih, na neutrjenih podlagah ne bodo dobro delovali. Na srečo imamo dosti izbire tudi med terenskimi modeli, ki so pravzaprav še bolj prepričljivi.

Terenski viličar ima mnoge prilagoditve

Terenske modele bomo brez težav prepoznali že na prvi pogled. Od običajnih viličarjev za skladišča se namreč razlikujejo po mnogih prilagoditvah, ki jih potrebujejo za dobro delo na terenu. Nekatere razlike pridejo do izraza takoj, druge pa bomo prepoznali ob uporabi viličarja v zahtevnih razmerah.

Terenski viličar ima prilagoditve, kot so gosenice, ter različne vrste vilic za delo z raznovrstnim tovorom

Gotovo bomo terenski viličar prepoznali predvsem po prilagojenem podvozju in kolesih. Viličarji za urejene površine imajo majhna kolesa, ki omogočajo učinkovito vožnjo po utrjeni podlagi, predvsem olajšajo prevažanje težkih tovorov. 

Na terenu potrebujemo drugačna kolesa, saj je treba premagovati kakšne večje ovire, poleg tega nimamo vedno utrjene podlage. Zato ima terenski viličar večja kolesa z grobim profilom, da lahko vozi tudi po razgibani podlagi iz različnih materialov. Nekateri viličarji imajo gosenice, ki še bolje razporedijo obremenitve po podlagi in lahko prevažajo težke tovore tudi po neutrjenem terenu.

Druga velika prilagoditev so vilice, ki so prilagojene različnim namenom. Skladiščni viličarji imajo vilice za palete, medtem ko se na terenu srečujemo z različnimi zahtevnejšimi tovori. Predvsem to velja za gradbeništvo, saj prevažamo različne vrste gradbenega materiala. 

Včasih opravljajo viličarji tudi druge naloge, prevažajo kakšne večje in bolj okorne tovore, nenazadnje se uporabljajo v zelo raznovrstnih okoljih. Zato morajo biti dobro pripravljeni za takšne izzive – imajo teleskopsko roko z različnimi vilicami in drugimi dodatki, s katerimi terenski viličar brez težav dela z vsemi mogočimi tovori.

Kaj vse opravlja terenski viličar?

Medtem ko so skladiščni viličarji pogosto prilagojeni le prevažanju palet, imajo viličarji na terenu bistveno več dela. So bolj fleksibilni in se lahko prilagodijo različnim vrstam tovora, zato so tudi bolj uporabni.

Najbolj značilen je terenski viličar verjetno za gradbišča. S težkim gradbenim materialom bo veliko dela, tako da na gradbišču gotovo potrebujemo posebno opremo za ta namen. Postavljamo tudi žerjave in drugo mehanizacijo, tu imamo res celo vrsto posebnih rešitev, s katerimi opravimo zahtevno delo.

Lahko pa terenski viličar pomaga tudi pri zahtevnem delu v drugih okoljih. Uporablja se recimo za kmetovanje in za gozdarstvo. Tudi pri teh nalogah se srečujemo s težkimi bremeni. Naprava lahko pomaga tudi pri delu na višini in pri mnogih drugih opravilih, saj je tak viličar zelo fleksibilen. 

Če znamo napravo dobro izkoristiti, praktično ni dela, pri katerem se ne bi terenski viličar izkazal za zelo uporabnega, dokler gre za dvigovanje in prestavljanje težkega tovora.

Za zahtevno delo v gradbeništvu se ne uporablja le terenski viličar, poslužimo se tudi žerjava

Terenski viličar lahko kupimo ali najamemo

Ker gre za tako koristno napravo, je seveda po terenskih viličarjih kar dosti povpraševanja. A hkrati je to napredna in zmogljiva mehanizacija, ki ima visoko ceno. Zato ponudba ni vedno povsem privlačna, kupci iščejo alternative, s katerimi bi lahko kaj prihranili. Zelo dobra rešitev je lahko najem viličarja, kar se v nekaterih situacijah vsekakor splača izkoristiti.

Za najem se bomo gotovo odločili takrat, ko viličarja ne potrebujemo za opravljanje rednih nalog pri delu, temveč le za kak občasni projekt. Pogosto je to pri gradnji, recimo ob prenovi hiše, če je treba na streho dvigniti kritino ali opraviti kakšno podobno delo. 

Tu nam bo terenski viličar močno pomagal, a to ni razlog za nakup drage opreme, saj potrebujemo le nekaj pomoči. Bolje bo, da viličar najamemo za krajši čas, tako bomo prišli do prave rešitve, hkrati pa tudi prihranili. Ponudbe za najem viličarja so lahko zelo zanimive, saj imajo ugodno ceno, vključujejo pa prav vse, kar bomo potrebovali. 

Ob viličarju lahko dobimo tudi viličarista, ki bo delo opravil, poleg tega ponudnik najema poskrbi za potrošni material in dodatno opremo, po potrebi tudi za vzdrževanje. Tako postane najem morda zanimiv tudi za druge uporabnike, ki potrebujejo terenski viličar, a ne morejo upravičiti stroškov, ki jih zahteva nakup takšne naprave.

Pogoji poslovanja
Kontakt