hello world!
visokotlačni čistilec
Published: June 23, 2021

Udarni vrtalnik za domačo rabo

Za domačo rabo pogosto izbiramo nekoliko cenejše in manj zmogljive izdelke, saj nimamo kakšnih posebnih zahtev. A včasih tudi doma potrebujemo kakovostno opremo, ki bo odgovorila na nekatere zahtevnejše izzive, še posebej če se srečujemo z opravili pri gradnji in vzdrževanju objekta, pa tudi z obdelavi raznih zahtevnejših materialov. V takšnih primerih nam bo zelo koristila raznovrstna oprema, morda bomo potrebovali tudi udarni vrtalnik. Na voljo imamo različne vrtalnike in seveda tudi mnoge druge uporabne izdelke, ki se bodo dobro obnesli pri delu, če jih znamo primerno izbrati in uporabljati. Ni nujno, da bomo potrebovali res zmogljivo opremo, dobro pa je, da imamo pri roki zanesljive in kakovostne pripomočke, s katerimi bomo delo suvereno in uspešno opravili.

Vsak vrtalnik lahko dobro uporabimo za kakšne enostavnejše naloge, nas bodo pa takšne naprave morda pustile na cedilu, če se lotimo dela z zahtevnejšimi materiali. Posebej značilna naloga je vrtanje v beton, ki na prvi pogled morda ne deluje kot velik izziv, a izkaže se, da bomo potrebovali prilagojeno orodje. Udarni vrtalnik potrebujemo tudi pri nekaterih drugih opravilih, s katerimi se dokaj pogosto soočamo pri vzdrževanju hiše in drugih delih v domačem okolju.

Še sreča torej, da imamo tudi v hobi programu zelo dobro ponudbo takšnih pripomočkov. Na voljo so kakovostni vrtalniki, s katerimi se bomo uspešno lotili bolj ali manj zahtevnih opravil. V vsakem primeru se splača izbrati kakšno zmogljivejšo napravo, s katero bomo res dobro pripravljeni na vsa mogoča opravila, predvsem pa nas orodje ne bo pustilo na cedilu.

Kako nam pomaga udarni vrtalnik?

Vsekakor ima pri vrtanju glavno funkcijo sveder, ki omogoča prodiranje v material, pri tem pa odstranjuje izvrtani material iz luknje. Problem je v tem, da funkcija svedra ne pride do izraza, dokler konica ne prodre pod površino materiala, v katerega vrtamo. Pri kakšnih trših materialih moramo zato najprej prodreti pod površino, pa tudi pri vrtanju globljih lukenj potrebujemo nekaj dodatne pomoči, ki jo ponuja udarni vrtalnik.

Že kompakten akumulatorski udarni vrtalnik je lahko v veliko pomoč pri domačih projektih

Hitro se pokaže, da zgolj vrtanje ni zadosti, ko želimo narediti luknjo v beton. Sveder se vrti na površini, prodre le skozi omet, nato pa ne napreduje več daleč. Z udarnim vrtanjem smo veliko bolj uspešni, saj sveder hitro prodre skozi trd material in napreduje do željene globine. Seveda bomo potrebovali za tak učinek zmogljivejšo opremo, pa tudi nekaj več truda. Kakovosten udarni vrtalnik je vsekakor prava rešitev, s katero lahko pridemo do pričakovanega rezultata.

Udarni vrtalnik ponuja možnost udarnega vrtanja, ki doda pomembno funkcionalnost pri vrtanju v trde materiale. Omogoča nam enostavno vrtanje v beton, kar je najpogostejša uporaba takšne opreme. Včasih pa vrtamo tudi v druge materiale, recimo tudi v kovino, čeprav se v teh primerih bolj osredotočamo na izbiro ustreznih svedrov. 

Električni in akumulatorski udarni vrtalniki

V vsakem primeru udarni vrtalnik deluje na elektriko, lahko pa dobimo tudi akumulatorske izvedbe, ki delujejo na baterijo in jih ni treba priklopiti v električno omrežje. Baterijski vrtalnik je lahko zelo praktičen, ni pa nujno, da bo vedno boljša izbira.

Predvsem ima akumulatorski vrtalnik to prednost, da je zelo priročen in ga lahko enostavno uporabimo v vsakem okolju. Pogosto je zelo pomembno, da imamo orodje pri roki in z njim ni veliko dela. Tako bomo vse svoje naloge opravili hitro in brez nepotrebnih zapletov. Če moramo iskati električne vtičnice in se ukvarjati z dolgimi kabli, bomo pri delu na terenu izgubili veliko več časa. Tako je akumulatorski vrtalnik priljubljena izbira tistih, ki pogosto delajo na terenu in v različnih okoljih, kjer potrebujejo priročno orodje.

Pri delu doma nam bo pomagal tako udarni vrtalnik kot vijačnik

Res pa je, da ima baterijski vrtalnik tudi nekatere pomanjkljivosti. Običajni električni udarni vrtalnik bo verjetno zmogljivejši in omogoča več možnosti pri opravljanju zahtevnejših nalog. Poleg tega ima akumulator omejeno kapaciteto in ne omogoča neoviranega dela preko celega delovnega dne. Naprava lahko deluje recimo kakšnih 30 minut, nato je treba akumulator napolniti. Že res, da dobimo v kompletu morda več akumulatorjev, a še vedno moramo dobro načrtovati urnik pri delu, da se izognemo morebitnimi nevšečnostim zaradi omejene avtonomije delovanja. 

V nekaterih okoljih prednosti baterijskega orodja vsekakor izstopajo, včasih pa se vseeno splača izbrati običajen udarni vrtalnik, ki ga povežemo v električno omrežje.

Udarni vrtalnik in dodatna oprema

Ne pozabimo, da vrtalnik sam po sebi ne more opraviti dobrega dela. Potrebujemo tudi ustrezen sveder, običajno kar cel komplet svedrov različnih velikosti za vrtanje v različne materiale. Včasih dobimo zelo ugodne komplete orodja, v katerih je poleg vrtalnika cel set svedrov. Pametno pa je svedre kupiti tudi posebej, če se ukvarjamo s kakšnim zahtevnejšim delom, recimo vrtanjem v kovino.

Prav tako bomo morda potrebovali še kakšno drugo dodatno opremo. Če uporabljamo baterijski vrtalnik, bomo seveda potrebovali akumulator, ki je gotovo že priložen, lahko pa kupimo tudi dodatne oziroma nadomestne akumulatorje. Potrebujemo še polnilec, ki včasih omogoča polnjenje dveh akumulatorjev hkrati. Tako se dobro opremimo za različne naloge pri delu s kakovostnim vrtalnikom.

Pogoji poslovanja
Kontakt